در دوستی با طبیعت الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشیم
03 ژانویه 2015 - 11:55
شناسه : 115194
بازدید 141
پ
پ

چیا/بیان احمدی *:کودکان ما حق دارند از هوای سالم،غذای سالم،محیطی سالم برخوردار باشند.ما به عنوان پدران و مادران این کودکان تا چه اندازه ای برای رسیدن به این هدف تلاش کرده ایم؟شاید از خود پرسید ما چطور می توانیم در این راه گام برداریم؟

از یک خرید روزانه شروع کنیم،با هر خرید چند وسایل پلاستیکی به خانه می بریم،که فردای همان روز همراه با زباله های خانگی به طبیعت باز می گردند،با سوختن این گونه مواد می دانیم چه سم هایی تولید شده و در طبیعت رها می شود؟

اری،سمی به نام (( دی اکسین))

منابع احتراق و کارخانه های ذوب فلزات بزرگترین منابع وارد کننده دی اکسین ها به هوا می باشند. از جمله منابع احتراق می توان به سوزاندن زباله های شهری بویژه پلاستیک در زباله سوزها، سوزاندن لجن فاضلاب و مواد زائدعفونی و همچنین سوزاندن سوختهایی نظیر زغال، چوب و محصولات نفتی اشاره نمود. همچنین آفت کش ها نیز یکی از مهمترین منابع وارد کننده این مواد دراتمسفر می باشند.

دی اکسین ها پس از تولید و ورود به اتمسفر در اثر ریزش های جوی بر روی گیاهان و رودخانه ها وارد زنجیره غذایی حیوانات و در نهایت انسان می شود. دی اکسین ها به دلیل داشتن خاصیت چربی دوستی بالا در بافت های چربی حیوانات تجمع می یابد. بنابراین حیوانات به نسبت گیاهان، آب و خاک مقدار بیشتری از این ترکیبات را در یافت می کنند. به همین منظور جدا کردن چربی از گوشت، مصرف لبنیات کم چرب و همچنین استفاده از رژیم غذایی مناسب می تواند میزان ورود این ترکیب به بدن را کاهش دهد. 90 % کسانی که به دی اکسین آلوده می باشند، از طریق زنجیره غذایی این ترکیب را دریافت نموده اند.

اثرات سوء دي اكسين ها در موجودات زنده:

ارزيابي اثرات دي اكسين ها بر روي موجودات زنده عمدتا بر اساس مطالعات آزمايشگاهي و اپيدميولوژيكي صورت گرفته است.

دي اكسين ها در بافت چربي موجودات زنده ذخيره ميشوند و حدود 10 سال طول مي كشد تا مقدار آنها به نصف كاهش يابد.

دي اكسين ها يك تركيب مختل كننده هورمونها مي باشند. اين تركيب با اتصال به يك گيرنده هورموني تغييراتي در عملكرد مكانيسم ژنتيكي سلول ايجاد مي كند كه سبب ايجاد دامنه وسيعي اثرات سوء از سرطان تا كاهش قدرت ايمني سيستم عصبي و نقايص مادر زادي ميشود.

هيچ حد آستانه اي threshold  limit  براي دي اكسين تعريف نشده است و كوچكترين مقدار آن سبب آسيب به بدن ميشود و بدن جاندار هيج دفاعي در مقابل آن انجام نميدهد.

رشد ناهنجار جنين و ايجاد نقايص مادرزادي ،نقص در سيستم ايمني بدن ،اختلال در عملكرد غدد درون ريز، ايجاد سرطان كبد و ريه ، اثرات سوء دي اكسين ها و فوران ها در انسان مي باشد.

يكي از تأثيرات اصلي بهداشتي براي دي اكسين ها  خطر سرطان زايي آنها است. گزارشات EPA  حاكي از آن هستند كه دي اكسين ها براي انسان داراي خطر سرطانزايي هستند. در سال 1997، آژانس بين المللي تحقيقات سرطان، IARC  ، بخشي از WHO –تحقيقات خود را روي دي اكسين ها و فورانها منتشر كردند و در 14 فوريه 1997 اعلام كردند كه قوي ترين دي اكسين 2،3،7،8 – TCDD  ميباشد و در كلاس اول سرطانزايي شرح داده شده يعني اين تركيب بعنوان «عامل سرطانزاي انساني شناخته شده» بيان گرديد.

بیاید کمی هوشیارانه تر عمل کنیم و با چند تغیر کوچک در رفتارها و عادتهایمان گامی برای سلامتی خود،فرزندان و جامعه ای که در آن زندگی می کنیم برداریم.

به طور مثال :

استفاده از یک سبد یا کیسه پارچه ای برای خرید روزانه

1208613410743

تفکیک زباله ها از مبداء به مقصد

NEA_recycling_bins,_Orchard_Road

استفاده از ظروف سردار برای نگه داری خوراکی ها در یخچال

Art-Packing-Mason-Jars

در پایان تايج نشان مي دهد كه ميزان انتشار دي اكسين ها در ايران بسيار زياد مي باشد و تعيين راهكارهاي مديريتي مناسب جهت كنترل اين آلاينده خطرناك الزامي مي باشد.

*مسئول کمیته کودک و نوجوان انجمن سبزچیا

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.